Naar de inhoud
  • Spinnenweb

meteen
aan de beurtmeteen aan de beurt

 
Home kunst in de openbare ruimte kunstwerken kunstwerk bekijken

Kompas

Kompas
Kompas
Kompas
Kompas
Kompas
Kompas
Kompas
Kompas

Kunstenaar: Niko de Wit
Straatnaam: Laan van Welhorst - Sophialaan
  De Volgerlanden - West
Materiaal: Cortenstaal
Jaar van plaatsing: 2007

Omschrijving:
Kompas
Op de rotonde Sophialaan – Laan van Welhorst is het monumentale kunstwerk ‘Kompas’ van de Tilburgse beeldhouwer Niko de Wit geplaatst. Dit kunstwerk was de eerste van vijf kunstwerken, die speciaal zijn ontworpen voor de vijf rotondes van De Volgerlanden.

Het beeld ’Kompas’ is 4 meter hoog. Het is gemaakt van Cor-Ten staal, dat met zijn roodbruin gecorrodeerde, robuuste huid een aardse natuurlijke uitstraling heeft. Dit is een staalsoort met een hoger gehalte aan koper en fosfor dan andere staalsoorten. In de buitenlucht ontstaat door vocht en regen een roesthuid die de rest van het staal afsluit van water en zuurstof, zodat het staal onder de huid niet verder kan roesten. In het begin van het roestproces ontstaat er een ogenschijnlijk licht fluwelen huid. Na enkele jaren wordt de huid donkerder. Het aardige is dat kleur en huid één worden met het materiaal. Dit proces is vergelijkbaar met de huid die ontstaat door verwering van natuurlijke materialen zoals steen, hout, koper of zink.

De rotonde, met een doorsnee van 22 meter, krijgt een lichte helling oplopend tot 60 cm in het midden. Het primaire en onopgesmukte karakter van het beeld wordt benadrukt door de bekleding van de rotonde sober te houden met een bed van sedumplantjes. De Wit over zijn ontwerp: “’Kompas’ wil richting geven en doet dat in zijn situering op de rotonde aan de Laan van Welhorst die de hoofdas vormt tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. Hier kan het beeld in een perfecte Noord-Zuid richting worden gepositioneerd waarmee het zijn functie als kompas letterlijk waar maakt. Richtinggeven doet het beeld op hoofdlijnen weliswaar want terwijl we rondjes draaien lijkt ‘Kompas’ als een balletdanser die een pirouette maakt: in beweging en tegelijkertijd in volkomen evenwicht. Hiermee wil het beeld een symbool zijn van een dynamische samenleving die zichzelf steeds opnieuw probeert uit te vinden vanuit een harmonieus samenspel”.

Niko de Wit
De Tilburgse beeldhouwer Niko de Wit (1948) maakt al ruim twintig jaar beelden in opdracht, die onder meer te zien zijn in de openbare ruimte, musea, overheidsinstellingen en bedrijven. De Wit zoekt in zijn werk naar een kwetsbaar evenwicht tussen tegengestelde krachten. Uit zijn beelden spreekt tegelijkertijd verwondering en fascinatie voor het omdraaien, vervormen of laten balanceren van vormen. De Wit: “Opeens kan een beeld zich – letterlijk - van een andere kant laten zien en het wonderlijke is dat dit nog het sterkste werkt bij heel eenvoudige, elementaire vormen”.

Plattegrond:

print

Printen
 
 

Weteringsingel 1
Hendrik-Ido-Ambacht


HIApp www.youtube.com/gemeentehia www.twitter.com/gemeentehia www.facebook.com/gemeentehia pinterest.com/gemeentehia foursquare.com/gemeentehia

meer contactgegevens

___________________________________
sitemap

jong in Ambacht


jong in Ambacht
Jeugdteam Ambacht
speelfabriek
feest in de zomervakantie
Hi5Ambacht
Sport en cultuur voor Ambachtse kinderen
__________________________________________
digitale gemeentegids

De Volgerlanden
De jongste wijk van Hendrik-Ido-Ambacht