Naar de inhoud
  • Spinnenweb

meteen
aan de beurtmeteen aan de beurt

 
Home kunst in de openbare ruimte kunstwerken kunstwerk bekijken

Droomeiland

Droomeiland
Droomeiland
Droomeiland
Droomeiland
Droomeiland
Droomeiland
Droomeiland
Droomeiland

Kunstenaar: Lianne de Lepper
Straatnaam: Krommeweg, Laan van Welhorst
  De Volgerlanden
Materiaal: Brons
Jaar van plaatsing: 2006

Omschrijving:

Droomeiland
Op de rotonde Krommeweg – Laan van Welhorst staat dit werk van de beeldend kunstenaar Lianne de Lepper. De Lepper staat bekend om haar fantasierijke werk. Voor de rotonde ontwierp zij een landschap vol verhalen, het ‘Lepperdroomeiland’. Door de plaatsing van de beelden op de rotonde – tegen de klok in – ontstaat een draaimoleneffect. Alle beelden hebben een vervoersfunctie: zij dragen iets met zich mee of zijn actief.

De Lepper: “Als toeschouwer wil je mee varen, of op de objecten zitten, maar alle beelden zijn al bezet door de beelden zelf, zodat er voor de toeschouwer geen plaats is om erbij te gaan zitten”. De beelden hebben allemaal een eigen verhaal en geschiedenis.
- De ‘Drie fazanten’ staan voor het gemeentewapen van Hendrik-Ido-Ambacht, dat ook drie tekens heeft. Het ‘Duckmobiel’; ofwel ‘Eend met slakkenhuis’ was oorspronkelijk een speelgoed-kinderwagentje.
- De ‘Fazantenboom met lampen-kapjes’ van vier meter hoog vormt het middelpunt van de rotonde en dient als een soort van uitkijk-paal.
- De ‘Krokodillenslee met voortrekker’ toont twee krokodillen op een slee met een bal in hun bek. De slee wordt voortgetrokken door een schaap-haas figuur.
Alle beelden zijn in brons gegoten. De rotonde heeft een 60 centimeter hoge bolling met gras en groepen winterharde varens.
De Lepper: “Mijn werk is erg speels, dat geldt ook voor mijn manier van samenstellen van beelden. Ik kijk graag om mij heen en alle indrukken die ik op doe komen terug in mijn werk. Ik selecteer ze wel, zodat elk beeld ook mijn ding wordt. De fazanten zijn mijn mascottes, zij komen in al mijn werk terug“.

Opdracht kunsttoepassing: “De rotonde als mini-landschap’ Het ontwikkelen van een inhoudelijk interessant concept waarbij kunst op de rotonde als uitgangspunt dient. Het gaat om het creëren van een uniek 'environment' waarbij de rotonde als kunsteiland een fantasievolle biotoop wordt ('fantasy-landscape'). In principe wordt er vanuit gegaan de vijf verschillende rotondes samen als een 'familie' van kunsteilanden op te vatten. De vijf rotondes dienen zich van elkaar op originele wijze te onderscheiden maar kunnen eventueel een gemeenschappelijke 'relatie' bezitten.

Plattegrond:

print

Printen
 
 

Weteringsingel 1
Hendrik-Ido-Ambacht


HIApp www.youtube.com/gemeentehia www.twitter.com/gemeentehia www.facebook.com/gemeentehia pinterest.com/gemeentehia foursquare.com/gemeentehia

meer contactgegevens

___________________________________
sitemap

jong in Ambacht


jong in Ambacht
Jeugdteam Ambacht
speelfabriek
feest in de zomervakantie
Hi5Ambacht
Sport en cultuur voor Ambachtse kinderen
__________________________________________
digitale gemeentegids

De Volgerlanden
De jongste wijk van Hendrik-Ido-Ambacht