Naar de inhoud
  • Spinnenweb

meteen
aan de beurtmeteen aan de beurt

 
Home kunst in de openbare ruimte kunstwerken kunstwerk bekijken

Herdenkingsmonument aan het hollende varkentje

Herdenkingsmonument aan het hollende varkentje
Herdenkingsmonument aan het hollende varkentje
Herdenkingsmonument aan het hollende varkentje
Herdenkingsmonument aan het hollende varkentje
Herdenkingsmonument aan het hollende varkentje

Kunstenaar: Marcus Ravenswaaij (1925 - 2003)
Marijke Ravenswaaij-Deege
Straatnaam: Baxpark
  Centrum - Dorp
Materiaal: Baksteen, Graniet
Jaar van plaatsing: 2014

Omschrijving:

De beeldhouwers Marcus Ravenswaaij ( 1925-2003) en Marijke A, Ravenswaaij-Deege hadden al opdrachten uitgevoerd voor de Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht : wie kent niet de ‘Kikker’ en de ‘Moeder met tweeling’, het ‘Lieveheersbeestje, ‘Ontmoeting in de wei’, het veulen en het kalf en in de raadzaal van het gemeentehuis is een notenhouten reliëf op de wand..
In 1970 kreeg Marcus de opdracht om een verrassend kunstwerk te ontwerpen voor in het winkelcentrum De Schoof. Het werd een weghollend varkentje. Zeg nou zelf, niemand verwacht toch zo’n beestje in een winkelcentrum.
Naast kledingwinkels waren er ook horecagelegenheden. Je zou kunnen zeggen dat mensen als hongerige varkentjes deze eetgelegenheden bezochten.

Om het op ware grootte te maken heeft de kunstenaar bij een varkensboer een varkentje mogen lenen. Op een grote draaischijf werd er een poseergelegenheid voor het varkentje getimmerd, zodat de kunstenaar het dier van alle kanten goed kon bekijken en zo een levensechte versie kon maken in brons.
Na een aantal weken bracht de kunstenaar het varkentje terug bij de eigenaar. De boer keek erna en vond dat de kunstenaar er goed voor had gezorgd: het was nu slachtrijp. Niet leuk voor Marcus om dat te horen, hij was van het beestje gaan houden. Hij troostte zich door het varkentje mee te delen, dat voor hem waarschijnlijk als enig varken in Nederland een standbeeld is opgericht.
Het beeld werd in 1972 in het winkelcentrum De Schoof geplaatst, waar het vanwege de nieuwbouw en renovatie werd verwijderd en op deze nieuwe locatie in het Baxpark herplaatst.
Het bronzen varkentje werd in augustus 2010 gestolen!

Nadat het kunstwerk werd gestolen, is uitvoerig overlegd met de weduwe van kunstenaar Marcus Ravenswaaij om te komen tot een nieuwe kunsttoepassing. Zij heeft het nieuwe kunstwerk vervaardigd en deze is onthuld op 17 maart 2014.

 

 

Plattegrond:

print

Printen
 
 

Weteringsingel 1
Hendrik-Ido-Ambacht


HIApp www.youtube.com/gemeentehia www.twitter.com/gemeentehia www.facebook.com/gemeentehia pinterest.com/gemeentehia foursquare.com/gemeentehia

meer contactgegevens

___________________________________
sitemap

jong in Ambacht


jong in Ambacht
Jeugdteam Ambacht
speelfabriek
feest in de zomervakantie
Hi5Ambacht
Sport en cultuur voor Ambachtse kinderen
__________________________________________
digitale gemeentegids

De Volgerlanden
De jongste wijk van Hendrik-Ido-Ambacht